Kymijoen kirkas meritaimen

Magi eller vidskepelse?

Ingenting är så vidskepligt som en fiskare. När du går ut på vattnet ska du alltid ha en otti-keps eller en trogen rödrutig flanellskjorta ovanpå fisken. Och hjälp armén, om det som garanterar lycka lämnas i all hast hemma på morgonen, när du går på en resa med sömniga ögon under tuppsången.

Ett helt nytt kapitel skrevs i berättelsen i våras. En solig aprilmorgon lastar vi fiskStrax innan avresan minns jag att jag gav en plantprydnad som jag gjorde kvällen innan till min roddkompis Juha. Smycket var ett provstycke, jag och min fru hade precis börjat tillverka handgjorda fisksmycken. Juha hängde smycket runt halsen och sedan gick vi ut i vattnet. Morgonen på floden var ganska lugn, inte ens tonhöjd.

Sedan, någon gång efter lunchtid, vid en av strandbänkarna, är den högra sidan djup. Fånga fisken! Efter noggrann trötthet styrde jag såret under fisken, och så var känslan på taket. I såret var 4,4 kg blött. ljus, obestridligt stigande öring. Invigningen av vårsäsongen hade gått fantastiskt bra.

En vecka senare kom det överens med min kompis Mikko att gå till gäddan. Svag västlig vind puoch solen sken från en molnfri himmel. Den första timmen var ganska lugn, typiskt för våren. När dagen blev lite varmare gick ett par små gäddor för att säga hej och återfick sin frihet. Det var dags att byta plats när Mikko fortfarande ville kasta det berömda "sista kastet". Befria dina snygga, och Daiwas ryck togs bort. Det är stort nu, sa min vän. Efter några minuters trötthet erhölls den första iakttagelsen av gäddan. Vid det andra dyket kom jag under såret och fisken lyftes för att tas bort.

I misstro såg vi en enorm tjock gädda. Nåväl nu! Krokar släppte snabbt, vägande sår, och traditionella pönöbilder. Det ursnygga gäddstoet sänktes sedan försiktigt tillbaka i sitt eget element.Vikten på gäddan hade samlat på sig respektabla 13,8 kg och tjockleken var ansenlig. Fantastisk våröppningsresa till havet.

Åh ja, jag glömde redan att nämna att jag gav Miko ett gäddhänge på stranden innan jag gick ut.

Arska